Tutorial - Hide FB Fanpage

Assalammualaikum,

Hye semua Bloggerians! Admin KillerKips di sini...

Bagi yang baru saje follow Bloggeria! ,
leh bace 1st entry dari kami -> [WELCOME TO BLOGGERIA!]


Killer nak ajar korang cara-cara nak sembunyikan fanpage korang. Dengan cara ni, sidebar korang akan tampak lebih kemas [cewahh].


Contoh: [link]


Ikut langkah-langkah kt bawah ni tau.

*Langkah 1:
i. Sebelum pape terjadi kt belog korang, sila-sila lah klik Download Full Template.
ii. Pergi ke Dashboard > Design > Edit Html.
iii. Tekan kekunci CTRL + F kat keyboard korang, cari kod </head>
iv. Copy kod kat bawah ni dan Paste kan SEBELUM kod </head> yang korang dah jumpa td.

<script src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.1/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

contoh:
 *kalau korang pasan kod kt atas ni dah ade, abaikan langkah 1 ni tau. Terus ke langkah 2.
v. Klik save.



Langkah 2:
i. Pergi ke Dashboard > Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML/javascript
ii. Copy dan Paste kod di bawah kat ruangan HTML/javascript td.



<script type="text/javascript">
//<!--
$(document).ready(function() {$(".w2bslikebox").hover(function() {$(this).stop().animate({right: "0"}, "medium");}, function() {$(this).stop().animate({right: "-250"}, "medium");}, 500);});
//-->
</script>
<style type="text/css">
.w2bslikebox{background: url("http://i1153.photobucket.com/albums/p506/KillerKips_Ofcl/fb_likes.png") no-repeat scroll left center transparent !important;display: block;float: right;height: 270px;padding: 0 5px 0 46px;width: 245px;z-index: 99999;position:fixed;right:-250px;top:20%;}
.w2bslikebox div{border:none;position:relative;display:block;}
.w2bslikebox span{bottom: 12px;font: 8px "lucida grande",tahoma,verdana,arial,sans-serif;position: absolute;right: 6px;text-align: right;z-index: 99999;}
.w2bslikebox span a{color: #808080;text-decoration:none;}
.w2bslikebox span a:hover{text-decoration:underline;}
</style><div class="w2bslikebox" style=""><div>

<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=URL PAGE ANDA&amp;width=245&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;connections=9&amp;stream=false&amp;header=false&amp;height=330" scrolling="no" frameborder="0" style="border: medium none; overflow: hidden; height: 330px; width: 245px;background:#fff;"></iframe><span><a href="http://the-bloggeria.blogspot.com/2012/03/tutorial-hide-fb-fanpage.html">Dapatkan Widget Ini</a></span></div></div>

note: Gantikan URL PAGE ANDA dengan URL fanpage korang ye.

iii. Save la.



Soalan? Komen la..

2 comments:

SYAF said...

info yang berguna.... :)

KILLERKIPS said...

thanks SYAF

Free Auto Malaysia Backlinks Free Auto Malaysia Backlinks Free Auto Backlinks Free Autom Backlink Generator Free Backlinks Kedai Backlink,Backlink Percuma Free Auto Backlinks